IRRITERET TYKTARM / IBS

IRRITERET TYKTARM

 

Hos kostbalance er fokus derfor ikke alene at tilbyde vejledning i en LOW-FOD-MAP diæt, men at finde og behandle den underliggende årsag! Dette er langt fra en selvfølge, da langt de fleste kendte indsatser, alene beror på at behandle symptomerne.

Årsager til mave-tarm generne kan være mange og jeg finder, at det ofte er en kombination af flere forhold.

Irriteret tyktarm er en meget hyppig diagnose, Cirka 20 % af befolkningen oplever symptomer, som kan beskrives indenfor denne ramme. Det er almindeligt at have prøvet mangt og meget, med varierende resultat, inden klienterne henvender sig til diætist.

Irriteret tyktarm er i virkeligheden en såkaldt udelukkelsesdiagnose. Hvis man ikke kan finde en anden årsag, kaldes generne derfor IRRITERET TYKTARM. Dermed bliver det tydeligt, at diagnosen blot er en beskrivelse af symptomer, men ikke af årsagen.

Irriteret tyktarm er som er spektrum, der spænder bredt. Nogle kan have milde eller moderate gener, mens det for andre kan være voldsomt indgribende i deres hverdag. Her kan symptomerne blive så belastende, at det kan give problemer med at passe job, familie, dyrke motion mm. i Klinikken ser og hjælpes klienter indenfor hele spektreret.

LOW-FOD-MAP

I de senere år, er kendskabet til såkaldt LOW-FOD-MAD diæt bredt sig, hvor dét at fjerne visse typer kulhydrater i kosten, hjælper omkring 70 % af mennesker, til en bedring. Det er jo rigtig fint.

Dog kan en LOW-FOD-MAP diæt, når den står alene, kun betragtes som en ren symptomatisk behandling. Man fjerner de elementer, som kan skabe ballade i tarmen her og nu og klienten får det ofte lidt bedre. Men er de blevet raske?  Nej!

Bivirkningen ved den symptomatiske behandling alene er, at klienten efterlades med en meget restriktiv diæt, hvor de ofte vil have store problemer ved ferier, men også dagligdags-situationer, som at spise mad i kantinen. Derudover, skaber en restriktiv diæt ofte problemer over tid. Værst af alt, er det oprindelige problem med mave-tarmen ikke behandlet.

UNDERLIGGENDE ÅRSAG

Dét jeg oftest tester for i klinikken, er en tilstand af skjult forstoppelse og/eller en lang transittid.

Det betyder, at selvom du måske kommer på toilettet hver dag, kan dén afføring du har, måske stamme fra mad du spiste for 3 dage siden. Her vil transittiden altså være alt for lang.  Tidligere antibiotika-kure eller brug af IPREN har også potentiale til at skabe langvarige problemstillinger, hvor bakteriesammensætningen og tarm-slimhinden er blevet negativt påvirket. Ofte vil fortællinger om IPREN-forbrug eller tidligere infektioner i mave-tarm kanalen, derfor kunne give et hint om, hvilken behandling der vil give bedst resultater.  Brug af forkerte former for fiber tilskud ses også tit, som forværrer tilstanden.

Samtidig er stress en vigtig faktor, der via den såkaldte VAGURNERVE, har stor betydning for, hvordan vores fordøjelse fungerer. Derfor indeholder et succesfuldt behandlingsprogram for Irriteret tyktarm, ofte stressreducerende teknikker.

ANDRE ÅRSAGER

Indimellem ses klienter, hvis mave-tarm problemerne stammer for immunsystemet, hvor FØDEVARE-ALLERGIER /INTOLERANCER er dét der skaber problemerne. Her hjælper en LOW-FOD-MAP diæt ikke. Ofte vil der her være tale om en HISTAMININTOLERANCE eller SALICYLATE INTOLERANCE eller en MASTCELLE PROBLEMATIK (se fx. Rosacea artiklen): Ofte kan man behandle dette via den rette diæt og eventuelt tilskud.

Hvis man er meget plaget af sine symptomer på Irriteret tyktarm, kan det skyldes andre forhold.

Ved voldsom diarré, vil det være særlig væsentligt at se på, at der måske kunne være en såkaldt GALDESYREMALABSORPTION i spil. Dette er en diagnose, som ofte overses i den indledningsvise udredning af symptomerne. Her vil medicin koblet med en kost, hvor fedtindholdet er begrænset (evt. med tilskud af MCT-fedt) og med de rette kostfibre, ofte kunne afhjælpe symptomerne markant.

Behandlingen hos KOSTBALANCE tager altid afsæt i et grundigt interview, så vi sikrer at all relevante aspekter håndteres og behandles.

Reference Maja 26 år. 

“Da jeg oppsøgte KOSTBALANCE havde jeg har store problemer med min mave i mindst 5-6 år. Min egen læge havde fortalt, at jeg bare måtte lære at leve med det. Jeg havde fået anbefalet KOSTBALANCE af en venindes mor, som havde fået det meget bedre i sin mave og jeg fortyder bestemt ikke, at jeg begyndte hos KOSTBALANCE. Jeg fortryder at jeg ventede alt for længe!

Jeg var altid oppustet op af eftermiddagen og følte jeg så gravid ud. Jeg havde enten diarre eller kom ikke på toilettet i 2-3 dage. Jeg gruede altid for ferier, for her gik min mave som regel altid helt i stå og jeg brugte på skift afføringsmidler og midler mod diarre.

Jeg havde i perioder også svært ved at koncentere mig om mit studie og selvom jeg er meget social, kunne jeg ikke altid magte at være sammen med venner.  Samtalerne med Pia var altid trygge, selvom man taler om noget ret så intimt. Planen som jeg fik, var målrettet mig og mine behov. blandt andet fandt jeg ud af, at jeg tog de helt forkerte tilksud, som gx. HUSK og skiftede til en anden type fibre, som betød en verden til forskel. Der gik ganske få dage før at jeg mærkede en forandring og her 3 måneder efter, har jeg kun ganske få problemer tilbage. Jeg vil virkelig anbefale Kostbalance til alle jeg kender”