Du har fået stillet en Osteopeni eller Osteporose diagnose
Du har måske fået stillet en osteopani eller osteoporose (knogleskørheds) diagnose og overvejer, hvordan livsstil kan påvirke din knoglemasse. Det er klogt, da du ved at se på din kost og motion kan skabe meget store resultater og dermed potentielt undgå en forværring af din tilstand og potentielt knoglebrud.
Dit skelet fornyrer sig
Knoglemassen er heldigvis ikke en statisk størrelse. Vi opbygger og nedbryder kontinuerligt vores knoglemasse og danner dermed et helt nyt skelet hver 7 år. Derfor har vi unik mulighed for at tilbyde vores krop de byggesten den har brug for via kosten, for at kunne opbygge en stærk knoglemasse gennem hele livet.
Behandling er meget mere end blot kalk og D-vitamin!
De fleste kender til anbefalingen om kalk og D-vitamin som en behandling, der skulle være effektiv overfor knogletab. Kalk skal man dog bruge på forsigtigt og på en måde og i doser, som ikke øger risikoen for eksempelvis hjertekarsygdom, da calcium har potentiale til at øge åreforkalkning. Det er en risiko, som er væsentlig at tage i betragtning, inden man anbefaler indtag af kalk i store doser. Samtidig kan kalk alene på ingen måde betragtes som en god knogle-behandling.
Dårligt kalktilskud
For at gøre sagen lidt værre, så er dét calciumtilskud man ofte ser anbefalet, såkaldte produkter med calcium carbonat, hvilket ikke bare er en dyr, men også en dårlig løsning. Calcium carbonat, som de fleste kalktabletter er lavet af, er tungt opløseligt, så man højst optager 30 %.
Derimod er D-vitamin generelt et sikkert tilskud og kan være én brik til puslespillet om at sikre en god knoglemasse og de fleste bør minimum indtage et tilskud på minimum 20-30 ug dagligt. Alt der sælges i Danmark er D3, og derfor kan man med fordel købe et billigt tilskud.
Kobber, mangan, magnesium, bor, molybdæn, kisel, selen, zink mm.
Kobber, mangan, bor, magnesium, molybdæn, kisel, selen og zink er også nødvendige mineraler for opbygningen af knoglerne og ikke mindst knoglestyrken, hvorfor disse stoffer skal sikres via kosten eller om nødvendigt kosttilskud. Tillige er forskellige aminosyrer også meget centrale.
Inflammation
Udover at sikre at kroppen tilføjes alle væsentlige byggesten, viser ny forskning af inflammation i sig selv, fremmer knogletab og det er derfor vigtigt at få slukket ildebranden ved at behandle de faktorer hos den enkelte, som giver inflammationen. Her spiller kosten også en central rolle. Her vil det være væsentligt at se på potentielle forhøjede blodsukre, allergier eller intolerancer, men også på hvilke type fedtstoffer du indtager via kost og eventuelle tilskud. Dette vil tilsammen have stor betydning for din knoglesundhed.
HCL – Mavesyre
At have tilstrækkelig med mavesyre er tillige en væsentlig faktor for beskyttelse af knoglerne, idet mavesyre er væsentlig i forhold til evnen for at kunne optage visse former for calcium. Derfor er det væsentligt at en eventuel lav mavesyre behandles, af en diætist med viden om dette område, som en del af en knogleplan. Symptomer på dette, kan eksempelvis være reflux, brændede fornemmelse ved spiserøret, man oplever at haver svært ved at fordøje kød mm.
Hormonet progesteron
Hormoner har stor indvirkning på omfanget af opbygning og nedbrydning af knoglemassen. Østrogen er kendt for de fleste i den sammenhæng, men et overset hormon er det såkaldte progesteron, som er essentielt for sunde knogler og derfor også i mange tilfælde, kan udgøre en decideret behandling. Samtidig er et vigtigt at både dit stofskifte og dine biskjoldbruskkirtler fungerer som de skal. Dette er faktorer, der desværre ofte glemmes. Progesterone kan ikke fås som tilskud eller via kosten, men har vist god absorption gennem huden.
Få hjælp
Når du opsøger Kostbalance med henblik på at sikre god og sund knoglemasse, vil vi derfor se på alle kendte faktorer for din knoglesundhed og dermed blodprøver, kostindtag, omfang og type af aktivitet på ugebasis, samt de tilskud du måtte tage. Du vil få udarbejdet en individuel tilrettelagt knogleplan, der ikke bare er sund for dine knogler, men vil tage højde for eventuelle andre problematikker.
Reference Birgit 68 år – knogleskørhed
Jeg opsøgte Kostbalance i sin tid (for 1,5 år siden), fordi jeg gerne ville forsøge at behandle mine knogle naturligt, istedet for at tage medicin, som ikke virkede og som jeg fik mange bivirkninger af.
I forbindelse med en rejse, var jeg uheldig at snuble på en travetur og fik et kompliceret brud på mit håndled og ribben. Det var først et par år efter, da en veninde fik at vide at hun have knogleskørhed, at jeg gik til min egen læge og bad om en scanning. Her fik jeg desværre konstateret knogleskørhed og skulle i behandling.
Jeg prøvede i en periode, men fik bivirkninger og scanning viste, at jeg stadig tabte knoglemasse, selvom jeg altså var på medicin.
Jeg besluttede derfor at prøve en anden vej og tog kontakt til Kostbalance, da en kollega havde anbefalet mig klinikken. Samtalen var meget behagelig. Jeg fik tilsendt en knogleplan dagen efter, der var udarbejdet specielt til mig.
Kostændringerne var nemme for mig at efterleve, jeg begyndte at gå lidt længere ture, skar ned på kaffen, sammen med forskellige tilskud.
Da jeg blev scannet i sidste uge, viste min scanning, at jeg havde øget min knoglemasse med 9 %!! de sidste 1,5 år.
Ikke bare er jeg glad for ikke at have tabt mere, men at have fået MERE knoglemasse synes jeg er hel fantastisk. Jeg er så glad og fortsætters selvfølgelig og ser frem til min næste scanning. Min læge er også tilfreds og taler ikke længere om at jeg skal i gang med andet mecicin, som jeg meget nødigt vil.
Jeg vil virkelig anbefale alle med knogleskørhed, at kigge på deres kost og søge vejledning hos Kostbalance!