STOFSKIFTE-HASHIMOTOS

Hashimotos

Hashimotos er den hyppigste årsag til lavt stofskifte. Nye undersøgelser skønner, at cirka 10 % af befolkningen har Hashimotos og sygdommen er i voldsom stigning.

Stofskiftet en dén energiproduktion, der sker i de såkaldte mitokrondrier, der er tilstede i stort antal i strort set alle kroppens celler og det er derfor langt fra mærkeligt, at stofskiftet har stor betydning for hvordan vi har det.

Stofskiftet styres fra hjernen via hypofysen, som produceret hormonet TSH. TSH står for Thyreodea Stimulerende Hormon og stimulerer skjoldbruskkirtlen /thyreodea med at producere T4 og T3.

TSH siger derfor ikke noget om det aktive stofskifte, men udelukkende hvor meget TSH der skal til, for at signalet er stærkt nok, til at  skjoldbruskkirtlen producerer tilstrækkeligt med stofskiftehormoner.

Dét som derimod betyder noget for hvordan det reelle stofskifte ligger, er mængden af de aktive og fri hormoner, frit T4 og frit T3.

T4 omdannes til T3 som er det mest aktive stofskifte-hormon og derfor ofte har afgørende betydning for, hvordan den enkelte har det.  Dannes der for meget T4, eksempelvis grundet for stor indtagelse af medicin (Eltroxin, Euthyrox) dannes der Reverse T3, som ingen virkning har i kroppen. Derfor er frit T3 en væsentlig bedre måling at bruge til at styre stofskiftet, end blot T3, som også medtager Reverse T3.

Konvertering

Mange mineraler har stor betydning for, hvordan stofskiftet fungerer og om kroppen er i stand til at konvertere, dvs. Lave T4 om til den meget aktive T3. Denne process kaldes som sagt konvertering, har stor betydning for hvorvidt man har det.

Vigtige mineraler er især zink, selen og jern. Hvis man har vanskeligt ved at konventere og man samtidig udelukkende får T4 i medicin, kan man stadig have et funktionelt lavt stofskifte og i den situation har man ofte en del symptomer på lavt stofskifte fortsat.

Hashimotos

Hashimotos er som sagt den hyppigste årsag til lavt stofskifte og skyldes en autoimmun proces, hvor kroppens immunsystem reagerer mod kroppens egne celler, og i dette tilfælde skjoldbruskkirtlen.  Diagnosen stilles ved at få målt antistoffer mod skjoldbruskkirtlen (anti-TPO). Hos de fleste laboratorier, er grænseværdien 60, dvs. En værdi over 60 er forenelig med hashimotos. Dog kan man godt i flere år, have antistoffer, uden af funktionen af skjoldbruskkirtlen er påvirket negativt.  Her vil man dog være i relativ stor risiko for i løbet af en årrække at udvikle reelt lavt stofskifte.

Hyppige symptomer på lavt stofskifte 

 • Træthed
 • Muskelsvaghed, som fx. Kan gøre motion meget vanskeligt
 • Forstoppelse
 • Tendens til at fryse
 • Tør hud og/eller skællende hud
 • Mulig vægtøgning, uden anden grund
 • Tendens til tristhed eller depression
 • Hårtab
 • langsom puls,
 • opsvumlet ansigt,
 • muskelsmerter
 • “Tåge-hjerne”, vanskeligt ved at finde ord og koncentrere sig.

 Ofte vil 2-3 af symptomere være mest dominerende for den enkelte.

Medicinsk behandling

Behandlingen af Hashimotos har fokus på at erstatte de stofskiftehormoner, som kroppen ikke længere kan danne i tilstrækkelig grad. Det er samme type behandling, som ses ved fx. Type 1 diabetes, hvor hormonet så blot hedder insulin.

Den store svaghed i behandlingen er dog, at den underliggende årsag til, at sygdommen opstod i første omgang ikke behandles, ved udelukkende at erstatte med stofskiftehormon.

Holistisk behandling

Hos Kostbalance ser vi mange Hashimotoes klienter og fokus er på en holistisk behandling med udgangspunkt i at støtte kroppen bedst muligt via ernæring.

Derfor sikres det, at de næringsstoffer som kroppen har brug for, til en effektiv konvertering er tilstede. Dette kan gøres via kost eller kosttilskud, hvor det skønnes nødvendigt.  

Herudover er et væsentligt fokus, at bringe antistofferne ned, så angrebet mod skjoldbruskkirtlen begrænses eller helt stoppes. Fokus er på at behandle de faktorer, som indledningsvist har får immunsystemet til at reagere.

Idet vi er en diætistklinik er kosten selvfølgelig i centrum, men arbejdet med søvn og stress er en naturlig del at behandlingen, når det giver mening for den enkelte.

For den enkelte klient, kan der også være tale om fødevareallergier / intolerancer / eller en kost, der på en eller flere måder, øger inflammationen i kroppen som helhed, eller en fordøjelse der måske er præget af bakterieovervækst (SIBO) mm.

Disse faktorer er kendt for at kunne aktivere immunsystemet.  Alene fordi man har een autoimmun-sygdom, er man i meget høj risiko for at udvikle andre, hvorfor fokus er på generelt at dæmpe immunresponset.

Samtidig er det væsentligt at vide, at man ofte kan se en patient, der på papiret er velbehandlet, men stadig har symptomer. Det kan som sagt skyldes en dårlig konvertering, men også høje antistoffer, som i sig selv, kan påvirke hjernen negativt. Det kan medføre “brainfog”, vanskeligheder med at finde ord og koncentere sig.

Derfor vil blodprøvesvar være væsentlige informationer i et forløb.  Ligeledes gennemgås hele sygdomshistorikken. Ofte ses det, at klienterne også døjer med hovedpiner, fordøjelsesgener, søvn af ringe kvalitet eller andre forhold, der behandles samtidigt.

Herudover benytter vi kosttilskud, som har lovende effekt i forhold til at kunne nedbringe antistofferne (anti-TPOén)

 

Stofskifte Klient reference

Rasmus ADHD og stofskiftesygdom

Jeg kunne ikke have gjort det uden Pia’s hjælp, og jeg er virkelig glad for at jeg tog kontakt til hende.

Fordi det har hjulpet mig så meget, vil jeg klart anbefale Pia til andre.

Lang historie kort. Jeg er en mand på 29 år, med uddannelse, fast job mm. Jeg har gennem hele livet følt at der var noget galt. Jeg har altid været ramt af koncentrationsbesvær, søvnproblemer, følt mig udkørt men samtidig utrolig aktiv mm.  Kort sagt – jeg har altid følt mig i ubalance, men uden at gøre noget ved det da det ikke var invaliderende.

Men en dag var jeg træt af at kæmpe så meget som jeg gjorde, og jeg indså at jeg måtte gøre noget ved det.

Jeg blev først udredt for ADHD, og fik diagnosen, samt medicin.

I samme forbindelse fandt man også en begyndende stofskiftesygdom hos mig, så jeg fik endnu en diagnose’ samt medicin.

2 diagnoser på kort tid, og en helvedes masse medicin, samt en akut indlæggelse på hjerteafdelingen, for at blive undersøgt da jeg havde en hvilepuls på over 120 slag/min. Mit hjerte fejlede intet, og de mente at det var stress, og skulle bare fortsætte med medicin.

Medicinen hjalp lidt på symptomerne, men jeg følte jeg kunne gøre mere.

Jeg er selv uddannet med en professionsbachelor i ernæring og sundhed, så jeg begyndte straks at undersøge det nærmere.

Lægerne sagde at kosten ikke havde indflydelse, men det troede jeg ikke på.

Så jeg googlede en masse, og besluttede at opsøge en kostvejleder, og her googlede jeg mig frem til Pia fra Kostbalance.

Jeg skrev straks til hende, og kort tid efter ringe hun mig op, og vi fik en god snak om situationen.

Få dage efter fik jeg en tid hos hende.

Trods min egen uddannelse og interesse for kost, samt timers læsning på nettet om det, gik det hurtigt op for mig at Pia var yderst kompetent og virkelig viste hvad hun snakkede om.

Vi sad og snakkede omkring kosten, og jeg gik derfra masse gode råd og vejledninger.

Samme dag, om aftenen modtog jeg en meget udførlig kostplan, som var specifikt lavet til mig og mine behov.

Efter blot 2 dage på kosten bemærkede jeg at noget var anderledes.

Mit hjerte galoperede ikke som det plejede, og min koncentration, søvn og energiniveau var betydeligt bedre.

Min TSH værdi (Stofskifte sygdommen) blev hurtig normaliseret.

Kostens indvirkning på min puls, energi, søvn, koncentration mm. var uden sammenligning langt mere effektivt end alt medicinen.

I dag tager jeg stadig dagligt medicin for min ADHD, men jeg er næsten helt ude af al det andet medicin.

Nogle gange tager jeg også medicin for min puls, men det er mest fordi jeg ikke helt kan undgå at spise noget som jeg ikke kan tåle, hvilket får min puls til at stige øjeblikkeligt. Derfor er jeg stadig i gang med at notere ned hvad jeg tåler og ikke tåler.

Men når jeg holder mig 100% inden for den anbefalede kost, som jeg i samarbejde med Pia har fundet frem til, så er min energi, velvære og min livskvalitet langt større.

Jeg blev en erfaring rigere, og mærkede på egen krop hvor stor betydning kosten virkelig har på alt.